На початку жовтня 2024 року, напередодні Всесвітнього дня боротьби з інсультом, Міністерство освіти і науки України та міжнародна програма «Супергерої FAST» уклали важливий Меморандум про співпрацю. Завдяки цьому ще більше школярів зможуть дізнатися, як розпізнати перші симптоми інсульту та швидко реагувати у критичній ситуації, що допоможе врятувати життя їхніх рідних.

Ця освітня програма, схвалена Всесвітньою організацією інсульту, є частиною глобальної ініціативи «Angels», яка навчає лікарів по всьому світу, як правильно надавати допомогу при інсульті.

Програма «Супергерої FAST» з 2021 року вже залучила понад 6500 вчителів початкової школи в Україні, які навчили понад 68 тисяч учнів розпізнавати симптоми інсульту та правильно викликати швидку допомогу за номером 103. Основна мета програми — дати знання дітям віком 5-9 років та їхнім родинам, як діяти в разі інсульту та забезпечити належну допомогу у найкоротші терміни.

Школярі. Фото: скриншот з відео

Освітня програма є абсолютно безкоштовною і доступна для всіх шкіл України. Школи можуть долучитися до неї, зареєструвавши свої класи на спеціалізованому сайті, де вони отримають всі необхідні матеріали для навчання. Програма надає яскраві уроки з мультфільмами, інтерактивними завданнями та іграми, що допомагають дітям легко засвоїти інформацію. Завдяки мнемотехнікам, таким як абревіатура FAST, діти швидко запам'ятовують ознаки інсульту.

Популярні новини зараз

Мінекономіки готує нові правила бронювання працівників: що зміниться до листопада

Старшокласникам готують неочікувані зміни: більше не будуть навчатись у школах

Школярам переписали навчальну програму: як зміняться уроки у 5–7 класах

Українцям відмовлятимуть у лікуванні: хто залишиться без медичної допомоги

Показати ще

FAST розшифровується як:

  • FACE (обличчя) — половина обличчя перекошується, людина не може посміхнутися.
  • ARMS (руки) — одна рука стає слабкою та опускається.
  • SPEECH (мовлення) — з'являється плутанина з вимовою або розумінням слів.
  • TIME (час) — при наявності ознак інсульту важливо негайно викликати швидку, адже допомогу необхідно надати впродовж 4,5 годин.

Ця методика навчання дозволяє дітям не лише зберігати власне здоров'я, а й швидко реагувати на загрозливі ситуації, які можуть статися з їхніми близькими. Вона органічно вписується в «Соціальну і здоров'язбережувальну освітню галузь» Нової української школи, допомагаючи дітям розвивати критичне мислення та відповідальність.

Нагадаємо, вчителям грошей не знайшлося: педагогів приголомшили планами

Раніше ми розповідали, що кожен школяр відчує погіршення: дослідження викрило жахливу кризу

Також, побори у школах та дитсадках: як правильно витрачати гроші