Пенсійний вік в Україні – 60 років як для чоловіків, так і для жінок. Проте деяким громадянам доведеться продовжувати працювати до 63 чи 65 років. Для кого заслужений відпочинок відкладається, пояснили у Пенсійному фонді.

Після досягнення пенсійного віку оформлення пенсії можливе лише за умови наявності достатньої кількості страхового стажу, вимоги до якого щорічно посилюються.

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook

Так, 2024 року 60-річний українець повинен мати щонайменше 31 рік страхового стажу, щоб своєчасно вийти на заслужений відпочинок. А якщо ні, то оформлення пенсії буде можливим при досягненні 63-річчя. Але й у цьому випадку є умова – не менше 21 року стажу.

Якщо умови для виходу на пенсію не можуть бути виконані у 63 роки, то доведеться чекати ще 2 роки. Вже для 65-річних вимог до стажу м'якіші – мінімум 15 років.

Популярні новини зараз

Що змінилося у мобілізації чоловіків 50-59 років: пояснення ТЦК

Літні українці можуть залишитися без пенсії: кого прирекуть на голодну старість

ТЦК отримає нові повноваження: зобов'яжуть приймати документ

На опалення дадуть 16 тисяч: хто може отримати гроші

Показати ще

Оформлення пенсії, фото: Facebook//ПФУ

Варто зазначити, що у рамках пенсійної реформи вимоги до стажу для виходу на пенсію підвищуватимуться. Ймовірно, громадян, які не зможуть вийти на пенсію у 60 років, ставатиме більше.

Вже у 2026 році для оформлення пенсії у 60 років потрібно мати мінімум 32 роки страхового стажу, а до 2028 року – не менше 35 років.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, пенсіонерам нарахують 292 гривні: хто отримає мізерний бонус.

Також наш портал інформував, якщо отримуєте менше – вам недоплачують: скільки маємо платити різним категоріям пенсіонерів.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, перерахунок пенсій: співробітники ПФУ виходять на зустрічну перевірку, українців попередили.