Учасники бойових дій (УБД) можуть вийти на пенсію раніше: чоловіки – з 55 років, жінки – з 50. Головна умова – достатній страховий стаж: 25 років для чоловіків та 20 років для жінок. Розмір пенсії залежить від стажу та зарплати, з якої сплачувались внески.

Коли справа доходить до розрахунку пенсії, враховуються не лише оклади за посадою та військовим званням. Важливо також враховувати надбавки за вислугу років, різні додаткові виплати, а також премії, з яких сплачували внески на соціальне страхування.

Оклади за посадою та званням беруться до уваги на момент звільнення (або, не дай Боже, смерті). А ось додаткові виплати та премії вважаються за останні два роки перед відходом. У результаті військові пенсіонери можуть розраховувати на пенсію від 15 тисяч гривень і вище.

Пільги для УБД. Фото: Youtube

Мінімальна пенсія для УБД становить 4958 грн. (це 210% прожиткового мінімуму). Якщо пенсія нижча за цю суму, держава додає недостатню частину. Крім того, кожен учасник бойових дій отримує доплату у розмірі 25% від прожиткового мінімуму та ще 40 грн допомоги на проживання.

Популярні новини зараз

Україну заполонять африканці та афганці: чекає багато проблем

Опалювальний сезон 2024-2025: коли включать тепло та якими будуть тарифи для населення

Осінні канікули під загрозою: школярі відпочиватимуть за новими графіками

Пенсіонери втратять залишки виплат на картах: що приготував Кабмін

Показати ще

Якщо хтось отримав високі державні нагороди, наприклад, звання Героя України чи орден, їхня щомісячна підтримка може сягати 21 300 грн. Ті, хто має ордени Богдана Хмельницького чи «За мужність», одержують від 7100 до 14 200 грн на місяць.

У разі загибелі захисника родичі (дружина, чоловік, батьки чи діти) можуть отримати компенсацію, якщо вони досягли пенсійного віку або є інвалідами.

Нагадаємо, медаль УБД – більше ніж нагорода: повний пакет привілеїв для українських героїв

Раніше ми писали про те, що заплатите за сусіда, який багато миється: українцям розповіли, як вони "закривають" комуналку комусь із дому

Крім того, Знай.ua повідомляв, як в Україні отримати повну суму субсидії: інструкція на весь опалювальний сезон