В Україні змінили правила щодо отримання допомоги для внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Держава продовжує підтримувати понад 1,5 мільйона ВПО фінансово, але тепер впроваджують більш цілеспрямовані заходи, аби допомагати тим, хто дійсно цього потребує.

Основне нововведення полягає в тому, що для більшості ВПО, яким у березні продовжили виплати (крім вагітних), допомога автоматично продовжується. Після цього органи соцзахисту перевірять, чи відповідає отримувач допомоги критеріям. Якщо буде виявлено невідповідність, виплати припиняться з наступного місяця.

Виплати ВПО, скріншот: YouTube

Якщо допомогу не продовжили автоматично, людині необхідно подати нову заяву на її призначення. Також змінилися умови для пенсіонерів. Ті, хто отримує пенсію менше 9 444 грн, мають право на продовження виплат. Раніше це правило стосувалося лише "непрацездатних", через що були обмеження, наприклад, для дітей з пенсією по втраті годувальника.

ВПО виплати

Популярні новини зараз

За ухилянтами стежитимуть на кожному кроці: ТЦК відкрили доступ до масштабної бази даних

Осінні канікули під загрозою: школярі відпочиватимуть за новими графіками

Школярів можуть відправити на дистанційку: у Міносвіти назвали умову

Пенсіонерам розширюють соціальні послуги: що можна отримати

Показати ще

Якщо виплату не надали через технічну помилку, її все одно виплатять з 1 березня 2024 року. Крім того, сім’ї, чиє житло постраждало або знищено внаслідок війни, також можуть отримати допомогу.

Студенти до 23 років, які навчаються очно або за дуальною формою, можуть отримати виплати за умови відповідності критеріям. А для військовослужбовців хороша новина: їх грошове забезпечення більше не враховується у загальний дохід сім’ї, і не потрібно надавати довідки про участь у бойових діях.

До середнього доходу сім’ї враховуються заробітки чоловіка та дружини, навіть якщо вони живуть окремо, за винятком тих, хто зник безвісти, перебуває в полоні, за кордоном або на окупованих територіях. Особи віком старше 60 років можуть отримати виплати, подаючи заяву, і враховується лише дохід їхньої родини. Також соцзахист тепер повідомляє про кількість поданих документів та дату їх прийняття під час оформлення допомоги.

Раніше ми повідомляли, нові правила для дітей ВПО.

На біженців чекатимуть важливі зміни- детальніше на Знай.ua.

Нагадаємо, пенсійні виплати у жовтні, що зміниться?