Українці, які отримують середню зарплату, можуть розраховувати на пенсію в розмірі близько 4745 грн, тоді як за мінімальної зарплати пенсія складатиме лише 2361 грн. Це дані, оприлюднені Пенсійним фондом України.

Середня зарплата, з якої сплачуються внески, станом на червень 2024 року складає 18 806 грн. З такої зарплати та при 35 роках стажу, українці можуть отримати пенсію на рівні 4745 грн. Це всього 25,2% від середньої зарплати, що значно менше за оптимальний рівень заміщення доходу, який має становити близько 40%.

Зарплата в Україні, кадр з відео

Для тих, хто отримує вдвічі більше за середню зарплату (близько 37,6 тис. грн), пенсія може скласти до 9 490 грн. Однак навіть при високих доходах пенсії не перевищать 9,5 тис. грн. Якщо людина отримувала зарплату в розмірі 10 тис. грн, то пенсія становитиме близько 2 523,5 грн. Для тих, хто заробляв мінімальну зарплату, пенсія буде ще нижчою — на рівні прожиткового мінімуму для пенсіонерів — 2361 грн.

Середня пенсія в Україні поступово зростає, і на серпень 2024 року вона складає 5816 грн. Це на 45,7% більше, ніж на початку повномасштабної війни, коли середня пенсія була 3991 грн. Однак мінімальна пенсія зросла менш суттєво — лише на 22%, що не компенсує інфляційні втрати для малозабезпечених пенсіонерів.

Популярні новини зараз

Чоловікам дали 14 днів, щоб з'явитися до ТЦК: хто не встигне – розшук та штрафи

Перерахунок пенсій: хто отримав підвищення, а хто залишився без змін

Німеччина запровадила фінансові зміни для українців: доведеться заплатити за безкоштовне

У жовтні українці отримають одразу три платіжки за газ: за що доведеться доплачувати

Показати ще

Існують пропозиції реформувати пенсійну систему, замінивши підхід, заснований на стажі, на систему, де розрахунок пенсій базуватиметься на бальній системі. Це дозволить точніше враховувати внески громадян і забезпечити більш справедливі пенсійні виплати.

Нагадаємо, нічого не чекайте: пенсіонерам пояснили, що буде з виплатами у жовтні

Раніше ми розповідали, що чверть пенсіонерів за межею виживання: що робити з 3000 гривнями на місяць

Також, не тільки заробити, а й примножити статки: українцям дали цінні поради