Після реформування газового ринку в Україні споживачі почали отримувати окремі платіжки: одну за спожитий газ, іншу — за його розподіл. Але нещодавно з'явилася й третя квитанція, яку оплачуватимуть мешканці багатоквартирних будинків — за обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж.

Енергетичний експерт Юрій Корольчук пояснює, що третя платіжка здебільшого не вплине на більшість споживачів. Більшість керівних компаній уже уклали угоди з облгазами, включивши обслуговування внутрішньобудинкових мереж до рахунків за розподіл газу. Тому українці, можливо, й не помічають додаткових витрат.

Споживач газу. Фото: скрін youtube

Однак споживачі відомчих будинків або гуртожитків, де договори на обслуговування мереж не були укладені, можуть почати отримувати додаткові квитанції. Ця оплата забезпечить технічне обслуговування газових систем, включаючи перевірку герметичності, стану запірних пристроїв і усунення витоків.

Сума третьої платіжки залежить від стану газових мереж та типу будинку. За попередніми оцінками, мешканці квартир можуть платити близько 100 гривень на рік або 8–10 гривень щомісяця. Хоча це виглядає як невелика сума, нововведення може викликати додаткове фінансове навантаження на споживачів, особливо в умовах економічної нестабільності.

Популярні новини зараз

Чоловікам дали час "видихнути" до 9 листопада: що далі

Які зарплати у працівників ТЦК: скаржаться, що їхню роботу недооцінюють

Державну допомогу скасують з 1 жовтня: кого залишать без грошей

Соціальна допомога для пенсіонерів: які документи потрібні для оформлення

Показати ще

Нагадаємо, новий штраф стане несподіванкою: українців попередили, скільки грошей готувати

Раніше ми розповідали, що субсидіанти отримали попередження від комунальників: ризикуєте втратити допомогу

Також, радять сильніше затягнути паски: грошей на соцвиплати все меньше