В Україні групи оповіщення ТЦК мають обмежені повноваження щодо взаємодії з військовозобов'язаними. Їхнє головне завдання — перевіряти документи, але затримувати людей вони не мають права.

Про це розповіла юрист Орися Швець у коментарі для Новини.LIVE, повноваження на затримання належать виключно поліцейським і лише за наявності законних підстав.

Співробітник ТЦК. Фото: скрін youtube

Юристка каже, що якщо група оповіщення ТЦК намагається затримати особу без участі поліції, такі дії є незаконними. Затримання може відбуватися лише за умови, що працівник поліції складе протокол про адміністративне затримання, в якому мають бути чітко вказані підстави для таких дій.

"Припустимо, у вас немає військово-облікового документа. Також якщо, вам вручали повістку, а ви від неї відмовились, вас можуть затримати. Або ви відмовилися прослідкувати до ТЦК, у вас було виявлено якісь порушення, наприклад, несходження даних в "Резерв+" чи ви перебуваєте в розшуку", — каже Швець.

Популярні новини зараз

Повістки Укрпоштою: які непорозуміння можуть виникнути з ТЦК

Літо перейде в морозну зиму: погодні аномалії в Україні продовжаться - синоптик

Комунальні зміни жовтня 2024 року: якими будуть квитанції за газ, світло та воду

Зміни у військових квитках: що потрібно знати кожному

Показати ще

Робота в ТЦК, скрін: Youtube

Крім того, затримана особа має низку прав, серед яких — право на адвоката та право не давати пояснення. Якщо ж протоколу про затримання немає, така особа офіційно не вважається затриманою.

Орися Швець підкреслює важливість знання своїх прав у подібних ситуаціях, оскільки без належного оформлення затримання, будь-які дії з боку ТЦК є неправомірними.

Нагадаємо, не ТЦК, і навіть не пошта: хто може вручити повістку прямо вдома

Раніше ми писали про те, що нардеп поставив крапку у питанні демобілізації

Крім того, Знай.ua повідомляв, 90 днів спокою: які нові правила чекають на військовозобов'язаних