З початку воєнного стану в Україні скасували пеню за несплату комунальних послуг, але з січня 2024 року цю заборону зняли. Тепер, крім пені, яка може становити до 0,01% від суми боргу, боржники можуть зіткнутися зі штрафами, інфляційними нарахуваннями, якщо це передбачено договором.
Також боржники можуть отримати позови до суду для стягнення заборгованості. Якщо боржник не хоче платити добровільно, постачальники комунальних послуг можуть звернутися до суду або запропонувати укласти договір реструктуризації боргу.

ЖКП, скріншот: YouTube

У разі звернення до суду, боржник окрім основної суми боргу, пені та штрафів, також має компенсувати витрати на судовий процес, включаючи судовий збір і оплату юридичної допомоги.

Якщо борг не буде виплачено навіть після рішення суду, державний або приватний виконавець має право заблокувати банківські рахунки боржника та примусово стягнути кошти. Виконавець також стягує оплату своїх послуг у розмірі 10% від суми боргу.

Борги за комуналку

Відчуження квартири чи іншого майна через борги за комунальні послуги майже не трапляється, оскільки сума боргу зазвичай не співмірна вартості нерухомості. Проте, якщо борг стане настільки великим, що дорівнюватиме вартості об'єкта нерухомості, то така ситуація стає більш ймовірною.

Нагадаємо, в українців зможуть по-закону відбирати землю: все заради розвитку

Популярні новини зараз

Тарифи на воду викликали паніку: прогнозують зростання цін та звільнення

Збільшили штрафи за неявку до ТЦК: скільки треба витягти з заначки

Повістку отримають навіть ті, хто не оновив дані: нові правила призову в Україні

З 1 жовтня платіжки за світло зміняться

Показати ще

Раніше ми писали про те, що українцям готують нові обмеження: які "сюрпризи" чекають

Крім того, Знай.ua повідомляв, комуналка зв’яже по руках: що заборонять українцям з боргами за послуги ЖКГ