Штрафи від ТЦК за непроходження ВЛК у деяких випадках виписуються незаконно і їх можна не сплачувати, оскарживши у суді. Про це розповів адвокат Роман Кичко в ефірі "Українського радіо".

У мирний час проходження ВЛК є обов'язковим раз на п'ять років, а під час воєнного стану – один раз на рік. При цьому адвокат наголошує, що проходження військово-лікарської комісії відбувається виключно за викликом, за направленням.

ВЛК. Фото: скрін youtube

Направлення, це, як правило, лист А4 з фотографією та всіма даними військовозобов'язаного. Якщо людина не отримала направлення, то вона не може пройти ВЛК і неї не виникає цього обов'язку.

Рішення ВЛК. Фото: armyinform

Популярні новини зараз

Небезпечна хвороба повертається: через травму пальця хлопчик потрапив до інтенсивної терапії

До 500 грн зарахується на картку: ПриватБанк порадував клієнтів

З 1 жовтня платіжки за світло зміняться

Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року

Показати ще

Відповідно, якщо ТЦК виписує штраф такій особі, то його можна вважати незаконним. Як правило, суд стає на бік громадян, якщо підтверджується, що штраф було накладено з порушеннями.

"Коли ТЦК намагається штрафувати особу, якщо вона нібито не пройшла ВЛК раз на рік, то, на мою думку, вони користуються необізнаністю людей у юридичному плані. І це незаконно. Не було направлення ― не виникло обов’язку з’явитися ― не може бути штрафу та адміністративної відповідальності", - пояснив правозахисник.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, чоловікам нагадали про покарання через ТЦК та повістки: ігнорувати не вийде.

Також наш портал інформував, ТЦК "взялися" за чоловіків з інвалідністю: недопрацювання у системі Міноборони дають право штрафувати.

Крім того, ми писали, щоб нікому не дзвонили: нардеп зізнався, що ТЦК встановлять у "бусики" блокування зв'язку.