Якщо ви думали, що безкоштовне медичне обслуговування можна отримати лише першими у черзі, поспішаємо роз'яснити ситуацію. Нацслужба здоров'я прояснила, як справи з безкоштовними послугами в комунальних медустановах.

За словами представників НСЗУ, якщо медична установа має договір з Нацслужбою здоров'я, вона зобов'язана надавати послуги безкоштовно.

Ось тільки є маленький нюанс: щоб отримати безкоштовне МРТ чи рентген, вам потрібний напрямок від лікаря. Якщо ви вирішили записатися самостійно, доведеться розщедритися на платне обстеження.

Поліклініка

Є ще важливий момент: медичні установи можуть запропонувати платні послуги, але їхній перелік визначено спеціальною постановою КМУ. Якщо ви потрапляєте до категорії, яка має право на безкоштовне обстеження (наприклад, військові чи цивільні після обстрілу), а вам відмовляють – це порушення правил.

Популярні новини зараз

Як мобілізовані "з вулиці" насправді воюють: одкровення з фронтових реалій

Курців схватить удар не тільки по легенях: 1 жовтня сигарети злетять в ціні

Обережно, поставте коробку на місце: українців попередили про небезпечні яйця у супермаркетах

"Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником

Показати ще

На щастя, дізнатися, де можна пройти безкоштовне МРТ, легко. Ви можете зателефонувати до гарячої лінії 16-77 або заглянути на сайт НСЗУ. Там є спеціальний дашборд, де можна знайти всі медустанови, які надають безкоштовні послуги. Просто виберіть область та селище, а потім знайдіть потрібну послугу.

поліклініка, скріншот з відео

І якщо раптом ваше безкоштовне обстеження чомусь стало платним, не мовчіть – скаржтеся в НСЗУ. Ваші права є важливими, і вони готові допомогти вам розібратися в ситуації.

Нагадаємо, антибіотики більше не допомагають: війна в Україні запустила страшну пандемію, загине багато людей

Раніше ми писали про те, що понад 20 лікарень одного міста навмисно не закуповували ліки, на які виділяли гроші НСЗУ

Крім того, Знай.ua повідомляв, у вересні вдарять магнітні бурі: коли потрібно бути обережним