Українці, які підлягають призову, вже знайомі з вимогами оновлювати свої дані у територіальних центрах комплектування. Однак далеко не всі військовозобов'язані виконали цю важливу процедуру. А тим, хто проігнорував, можуть загрожувати серйозні наслідки — від штрафів до внесення до спеціальних реєстрів.

До 16 липня 2023 року військовозобов'язані повинні були з'явитися у ТЦК, щоб оновити свої облікові дані. Йдеться про інформацію щодо місця проживання, сімейного стану, працевлаштування та інші дані, які є важливими для ведення обліку військовозобов'язаних.

Не варто ставитися до цього з легковажністю. Відсутність актуальних даних про військовозобов'язаного може призвести до того, що його внесуть до реєстру розшуку. В Україні вже діє електронний реєстр під назвою "Оберіг", де збирається інформація про всіх військовозобов'язаних. Доступ до нього мають Міноборони, СБУ та інші органи безпеки.

ТЦК. Фото: скрін youtube

Як пояснюють адвокати, якщо чоловік не з'явився до ТЦК без поважних причин, його можуть внести до цього реєстру з позначкою "розшук". Це не означає, що його одразу затримають, але ця інформація потрапить до баз даних, і згодом її можуть використати, наприклад, поліція, щоб знайти особу та забезпечити її доставку до ТЦК. Додатково у системі МВС "Армор" також може з’явитися інформація про військовозобов'язаних, які допустили адміністративні правопорушення, пов’язані з мобілізаційними питаннями.

Популярні новини зараз

Прощайте, лоджії та "панельки": як виглядатимуть українські будинки після війни

ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів

Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману

Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року

Показати ще

Слід розуміти, що потрапляння до реєстру ухилянтів не робить людину злочинцем. Основною метою таких дій є не покарання, а забезпечення обліку й участі у мобілізаційних процесах. Ігнорування цієї вимоги може призвести до штрафу або інших наслідків, які ускладнять життя військовозобов'язаному.

Нагадаємо, деяким українцям змінили правила відстрочки: тепер можуть мобілізувати

Раніше ми розповідали, що чоловікам нагадали про покарання через ТЦК та повістки: ігнорувати не вийде

Також, ТЦК виписують штрафи за відмову: можете отримати повістку